Kockáztatni jó? Igen, de nem a munkahelyen.

A munkavédelmi kockázatértékelés, nem más, mint egy alapos és aprólékos áttekintése annak, hogy a vállalkozásunkban, cégünkben mi károsíthatja és veszélyeztetheti a munkaterületen dolgozókat és ezek ellen a veszélyes behatások ellen hogyan védekezhetünk.

A kockázatértékelés során a munkáltató azonosítja a várható veszélyeket (veszélyforrásokat, veszélyhelyzeteket), valamint a veszélyeztetettek körét, felbecsüli a veszély jellege (baleset, egészségkárosodás) szerint a veszélyeztetettség mértékét, előfordulási esélyének valószínűségét. A kockázatértékelés a megfelelő, biztonságos munkavégzés alapja. Lényege, hogy a meglévő személyi, tárgyi, szervezési feltételek összehasonlítása a vonatkozó előírásokkal szakszerű és törvényileg megfelelő legyen, tehát a „van” és a „kell” összevetése. Biztosítható legyen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltétele, azaz teljes bizonyosságot kell nyerni, hogy a munkaterületen maximális a védelem akár ott tartózkodás, vagy műveletvégzés tekintetében.

Tulajdonképpen kijelenthető, hogy az intézmény minden tevékenysége, folyamata kockázatot hordoz magában. Legyen szó bármilyen munkakörről, minden esetben létre kell hozni a vizsgálatot. A folyamat végrehajtása során kommunikálnak az összes dolgozóval, vezetővel, vizsgálják és rendszeresen felülvizsgálják a kockázatokat, valamint a kockázatokat befolyásoló meghozott intézkedéseket annak érdekében, hogy a megfelelő munkabiztonsági szint fenntartható legyen. A kockázatok helyes kezeléséhez érdemes meghatározni olyan alapelveket, amelyek segítségével a kockázatfelmérés és -kezelés eredményes lehet. A www.activesafety.hu csapata a legmegfelelőbb partner lehet abban, hogy ezeket a veszélyeket felfedezzük, és ki is iktassuk.